Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók 4-6 személyre:
60 dkg finomliszt, 3 db tojássárgája, 2,8 dl langyos tej, 15 dkg vaj, 3,2 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál só, továbbá a tetejére 1 db felvert tojás
Elkészítése:
Az élesztőt a kristálycukorral elkeverjük és felöntjük a 2,8 dl langyos tejjel, majd felfuttatjuk. A lisztet nagyon fontos, hogy átszitáljuk a sóval egy kelesztőtálba, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű margarint és a tojásokat egy kicsit felverve. Jó alaposan kidagasztjuk, akár géppel, akár kézzel, legalább 10-12 percen keresztül. a kelesztő tál fedelével vagy tiszta konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük. Ha megkelt 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egyesével gömbölyű bucikká formázzuk őket, majd újra letakarjuk, és újabb 10-15 percig kelesztjük. Ha szépen megkeltek akkor egyesével, az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk, majd feltekerjük, hogy egy henger alakot kapjunk és sodorni kezdjük mindegyiket úgy, hogy egyforma hosszúságúak legyenek, körülbelül 30-35 cm. Fontos, hogy a sodrásnál ne használjunk lisztet. Ha ezzel kész vagyunk, akkor kaptunk 6 egyenlő méretű és súlyú tésztát, amit megfonunk. Én a 6-os fonást választottam de lehet belőle 3-as fonással 2 db kalácsot készíteni.
A megfont vagy meghajtott kész kalácsot megigazgatjuk, rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjük felvert tojással de vigyázva, hogy ne folyjon le a sütőpapírra, mert odaragad és nem tud szépen sülés közben megnőni a kalács és 40-50 percig még kelesztjük. Nem takarjuk le, takarás nélkül kelesztjük. Ha letelt a kelesztési idő, újra lekenjük tojással (ugyancsak úgy, hogy ne folyjon le a sütőpapírra) egy részét megszórjuk szezámmaggal de elhagyható. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig, majd 160 fokon még 25 percet sütjük. Ha 3-as fonással készítjük akkor elég 20-25 perc sülés. Kihűtve szeleteljük és kínáljuk.
Megjegyzés: attól lesz ilyen szép fényes, hogy 2 x kenjük le tojással a fentebb megadott időkülönbséggel
Megjegyzés: a 6-os fonásról rengeteg videó, illetve fázis fotó megtalálható az interneten
