Csokoládés babka

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók a tésztához 32x11x7 cm-es formához: 

50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 10 dkg kristálycukor, 12 dkg margarin, továbbá 1 evőkanál cukrozott kakaópor, 1 evőkanál tej

Hozzávalók a töltelékhez:

12 dkg vaj, 10 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg porcukor

Hozzávalók a cukorsziruphoz:

20 ml víz, 3 dkg kristálycukor

Elkészítése:

Az élesztőt a langyosra melegített tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a margarint és a felfutott élesztőt és egy könnyen kezelhető tésztát gyúrunk. A tésztát megfelezzük, az egyik részt gombóccá formázzuk. A másik tészta részhez hozzáadjuk a kakaóport és a tejet és jól összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk azt is. Ha elkészült letakarjuk mindkét tészta részt és duplájára kelesztjük. Amíg kelnek elkészítjük a tölteléket. A tejcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, ha túl meleg lett, akkor kihűtjük. A vajat és a porcukrot habosra verjük, majd hozzáöntjük a kihűlt olvasztott csokoládét és krémet keverünk belőle.Ha megkeltek a tészták, akkor egymásra téve kinyújtjuk őket körülbelül 35x25 cm-es és 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra és megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük és éles kés segítségével ketté vágjuk lehetőleg pont középen. Így kaptunk 2 fél tésztát, amit kettes fonással összefonunk. Egy 32x11x7 cm-es formába helyezünk és 40-50 percig szobahőmérsékleten megkelesztjük. Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Amíg sül, addig elkészítjük a cukros szirupot, méghozzá úgy, hogy a vizet és a cukrot egy lábasba öntjük és szirupot főzünk belőle. A megsült kalácsot még forrón megkenjük a sziruppal és teljesen kihűtve, szeletelve kínáljuk.

Gyros pitában

Elkészítési idő: 2 óra  Hozzávalók a tésztához : 3,5 dl víz, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg só, 60 dkg liszt, 2,5 evőkan...