Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók 20-25 db gombóchoz:
50 dkg tehéntúró, 4 dl tej, 10 dkg búzadara, 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 citrom leve (elhagyható), 2 evőkanál étolaj, 12 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
Egy lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és felforraljuk. Ha felforrt beleszórjuk a grízt és folyamatos kevergetéssel pár perc alatt megfőzzük. Teljesen kihűtjük, majd belecsavarjuk a fél citrom levét. A túrót villával összetörjük és végül ezt is hozzáadjuk. A kezünkkel alaposan összekeverjük és fóliával letakarva behelyezzük a hűtőbe 1 órára.
Az idő leteltével elővesszük és vizes kézzel 3 dkg-os kis gombócokat formázunk belőle és tálcára tesszük. Ha elkészültünk mindegyikkel, akkor újra hűtőbe helyezzük.
A zsemlemorzsát egy serpenyőben, kis lángon az olajon megpirítjuk vigyázva, hogy ne égjen meg. Kihűtjük és a hűtőből kivéve beleforgatjuk a gombócokat. Tejföllel vagy porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp: ízesíthetjük kaporral, úgy még finomabb, ha valaki szereti a kaprot.