Hozzávalók a tésztához:
36 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 1 csapott teáskanál só, 2,5 evőkanál kristálycukor, 1,5 evőkanál tejföl, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 dl langyos víz, 1 evőkanál fehér sertészsír, 1 db tojás a kenéshez
Hozzávalók a kenéshez:
10 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin
A tészta elkészítése:
Egy tálban az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük, Kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm nagyságúra, majd rákenjük a vajas liszt 1/3-át és hajtogatjuk. A hajtogatást úgy végezzük, hogy először alulról középre, majd felülről lefelé, aztán balról jobbra és jobbról balra, fóliába csomagoljuk és 30 percre félre tesszük. Ezt a hajtogatást és kenést még 2 x ismételjük meg, tehát összesen 3 x hajtogatunk 30 perc pihentetésekkel. Amikor az utolsó hajtogatás után letelt az idő kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm-re és 2 cm-es csíkokra vágjuk és roló formákra tekerjük lehetőleg úgy, hogy kicsit fedje egymást a tészta. Ha elkészültek a feltekert tészták akkor felvert tojással lekenjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk állni, majd óvatosan lehúzzuk a formáról és hagyjuk kihűlni.
A töltelék hozzávalói:
5 db tojásfehérje, 145 ml víz, 35 dkg kristálycukor, 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
A tojásfehérjékből kemény habot verünk 5 dkg kristálycukorral, közben a vizet 30 dkg kristálycukorral felforraljuk, amikor már felforrt összeöntjük őket, hozzáadjuk a citromlevet és addig verjük habverővel, amíg szobahőmérsékletű kemény habot nem kapunk. Ha elkészült a töltelék habzsák segítségével a kihűlt tésztákba töltjük, porcukorral megszórjuk és már tálalhatjuk is.
Megjegyzés: a tésztát, amit nem használtunk fel le is fogyaszthatjuk és a következő felhasználás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztva máris süthetjük.