Habroló tojáshabbal


Elkészítési idő: 2,5 óra 

Hozzávalók a tésztához:

36 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 1 csapott teáskanál só, 2,5 evőkanál kristálycukor, 1,5 evőkanál tejföl, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 dl langyos víz, 1 evőkanál fehér sertészsír, 1 db tojás a kenéshez

Hozzávalók a kenéshez:

10 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin 

A tészta elkészítése:

Egy tálban az összes hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd letakarva 20 percet pihentetjük, Kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm nagyságúra, majd rákenjük a vajas liszt 1/3-át és hajtogatjuk. A hajtogatást úgy végezzük, hogy először alulról középre, majd felülről lefelé, aztán balról jobbra és jobbról balra, fóliába csomagoljuk és 30 percre félre tesszük. Ezt a hajtogatást és kenést még 2 x ismételjük meg, tehát összesen 3 x hajtogatunk 30 perc pihentetésekkel. Amikor az utolsó hajtogatás után letelt az idő kinyújtjuk 3 mm vastagságúra, 30 x 40 cm-re és 2 cm-es csíkokra vágjuk és roló formákra tekerjük lehetőleg úgy, hogy kicsit fedje egymást a tészta. Ha elkészültek a feltekert tészták akkor felvert tojással lekenjük őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk állni, majd óvatosan lehúzzuk a formáról és hagyjuk kihűlni.

A töltelék hozzávalói: 

5 db tojásfehérje, 145 ml víz, 35 dkg kristálycukor, 2 evőkanál citromlé

Elkészítése:

A tojásfehérjékből kemény habot verünk 5 dkg kristálycukorral, közben a vizet 30 dkg kristálycukorral felforraljuk, amikor már felforrt összeöntjük őket, hozzáadjuk a citromlevet és addig verjük habverővel, amíg szobahőmérsékletű kemény habot nem kapunk. Ha elkészült a töltelék habzsák segítségével a kihűlt tésztákba töltjük, porcukorral megszórjuk és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés: a tésztát, amit nem használtunk fel le is fogyaszthatjuk és a következő felhasználás előtt szobahőmérsékleten kiolvasztva máris süthetjük.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...