Diós kalács

Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a tésztához 2 rúdhoz:

80 dkg liszt, 4 dkg friss élesztő, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 15 dkg fehér zsír, vagy margarin 

A töltelék hozzávalói:

35 dkg dió,10 dkg cukor de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, 1 db reszelt citromhéj és pár csepp citromlé 

Tetejére:  1 db felvert tojás 

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt körülbelül 10 perc alatt, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk sót, cukrot és alaposan összekeverjük. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval hozzáadjuk a lisztes keverékhez és puha, rugalmas tésztát gyúrunk, és alapos dagasztás után 1 órát kelesztjük. 

Addig amíg kel, a diót a cukorral alaposan elkeverjük, hozzáreszeljük a citromhéjat és meglocsoljuk citromlével.

Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és két egyforma részre osztjuk, kicsit formázunk rajta és konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük.

Az egyik tésztánkat körülbelül 32 x 43 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta tetejét pici vízzel megkenjük, majd a fele mennyiségű dióval megszórjuk.

A tészta két végét 1 cm-re behatjuk, feltekerjük de nem túl szorosra és figyeljük, hogy a tészta vége, az illesztés, az aljára kerüljön.

A másik tésztánkkal is ugyanígy járunk el és ha elkészült a két rúd, tepsire helyezzük és még 20 percig kelesztjük, majd felvert tojással megkenjük.

Közvetlen sütés előtt a megkelt kalácsokat villával megszurkáljuk, hogy a tésztából sütés közben a gőz távozni tudjon. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nagyon barnul a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk, hogy nehogy megégjen. Amikor teljesen kihűlt, akkor picit srégan szeletelve tálaljuk.

Vasárnapi krémes

Elkészítési idő: 4 óra Hozzávalók a tésztához 20-25 szelethez: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 2 db t...