Tarkedli

 

Elkészítési idő: 60 perc 

Hozzávalók 20 darabhoz 4-6 személyre:

35 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 0,5 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl tej, 7 dkg olvasztott vaj, csipet só, 2 db egész tojás, 1 dl olaj a sütéshez 

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 10 perc alatt 1 teáskanál cukorral. Egy tálba mérjük az összes hozzávalót, ha felfutott az élesztő azt is hozzáöntjük és alaposan kikeverjük. Fóliával letakarva 30 percet kelesztjük. Akinek van tarkedli sütőformája az szerencsés, ugyanis abban gyönyörű kerek kis fánkokat lehet sütni. Akinek nincs az teflon serpenyőben is szépen megtudja sütni. A serpenyőt kikenjük olajjal, majd egy kisebb merítőkanállal merítünk a tésztából 4-5 kis kerek formát készítünk és mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, szép aranybarna színűre. Lassan sütjük, kis lángon, hogy a belseje is biztosan átsüljön. Porcukorral meghintve, illetve lekvárral kínáljuk.

Szalagos farsangi fánk

Elkészítési idő: 1,5 óra  Hozzávalók 25-30 darab fánkhoz: 70 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg margarin, ...