Elkészítési idő: 8-12 óra hűtőztetéssel
Hozzávalók 4 személyre a tésztához:
33 dkg liszt, 14 dkg cukor, 8 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál tejföl, 1 db egész tojás, 1 db tojássárgája, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál 10%-os ecet
Hozzávalók a krémhez:
14 dkg vaj, 8 dkg cukor, 4 dl tej, 1,5 csomag vaníliás pudingpor, 1 doboz cukrozott sűrített tej, 1 evőkanál ecet
Hozzávalók a tetejére és lapok közé:
15 dkg aprított dió, 5 dkg étcsoki, 2 evőkanál habtejszín
Elkészítése:
A dobozos sűrített tejet belefektetjük egy lábasba és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és a forrástól számítva 2 órán keresztül tartalék lángon főzzük, de az elfőtt vizet folyamatosan pótoljuk. 2 óra főzés alatt a sűrített tej karamellizálódik. Ha letelt az idő elzárjuk alatta a lángot, langyosra hűtjük, kinyitjuk a dobozt és teljesen kihűtjük.
A pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és 1 dl tejjel, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük az elkevert pudingpor és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk vajat is, letakarjuk alufóliával, hogy ne bőrösödjön be és kihűtjük.
A tetejére és a lapok közé való diót egy serpenyőben megpirítjuk, majd aprítógépben összetörjük.
Elkészítjük a tésztát. A vajat egy lábasba helyezzük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, az egész tojást és a tojássárgáját is és kis lángon összemelegítjük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet és a szódabikarbónát. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a mézes masszát, a tejfölt és tésztát gyúrunk belőle.
Ha elkészült 5 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével sütőpapíron kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. A sütőpapír segítségével áttesszük egy tepsire és előmelegített 160 fokon 5 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet megismételjük minden egyes lapnál, majd kihűtjük őket teljesen.
Amíg hűlnek a lapok robotgép segítségével összekeverjük a kihűlt karamellizált sűrített tejet és a vaníliás pudingot.
Ha elkészült a krém és a lapok is kihűltek akkor összeállítjuk a süteményt. A lapokat megkenjük krémmel, kevés diót szórunk rájuk, majd újból lap, újból krém, újból dió és így folytatjuk a rétegezést, amíg a lapok, a krém és a dió el nem fogy. A tetejére és az oldalára krém kerüljön, amit ugyancsak megszórunk dióval. Ha elkészültünk hűtőbe helyezzük legalább 6 órára vagy egy éjszakára, hogy jól összeérjen. Másnap a csokoládét és a tejszínt összeolvasztjuk és ezzel locsoljuk meg a marlenka tetejét. Dermedésig hűtőbe helyezzük újra, majd háromszög alakú formákra szeleteljük és tálaljuk.