Almás virágkalács


Elkészítési idő: 120 perc 

Hozzávalók a tésztához 4 személyre:

40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 egész tojás és 1 db tojássárgája, 2 dl 30%-os tejszín, 0,5 kávéskanál só 

Hozzávalók a töltelékhez:

5 db alma, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál fahéj, 3 evőkanál zsemlemorzsa 

Elkészítése:

Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrokat, a tojásokat és a tejszínt, majd a felfutott élesztőt, jól kidolgozzuk és duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk és megdinszteljük a cukrokkal és a fahéjjal pár perc alatt és kihűtjük. 

A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kicsit átgyúrjuk mégegyszer őket és még 10 percet pihentetjük. A bucikat téglalap alakúra nyújtjuk és a tészta szélesebbik oldalára helyezzük a tölteléket de a tészta szélétől legalább 3 cm-re,így akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét és egy éles késsel körülbelül 1 cm szélességben bevagdossuk a fent maradt tésztát. Ennek a résznek minimum 3-4 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége. 

A töltelékes részt átforgatjuk a bevagdalt részre úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek. A kalács két végét összeillesztjük.

Ha mindegyikkel kész vagyunk sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymástól kicsit távolabb és még hagyjuk 25-30 percet kelni.

Felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt megütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: bármilyen más töltelékkel készíthetjük, túró, lekvár, diós, mákos, hiszen mindenhogy nagyon finom.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...