Hozzávalók a tésztához 4 személyre:
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 egész tojás és 1 db tojássárgája, 2 dl 30%-os tejszín, 0,5 kávéskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
5 db alma, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál fahéj, 3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrokat, a tojásokat és a tejszínt, majd a felfutott élesztőt, jól kidolgozzuk és duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk és megdinszteljük a cukrokkal és a fahéjjal pár perc alatt és kihűtjük.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kicsit átgyúrjuk mégegyszer őket és még 10 percet pihentetjük. A bucikat téglalap alakúra nyújtjuk és a tészta szélesebbik oldalára helyezzük a tölteléket de a tészta szélétől legalább 3 cm-re,így akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét és egy éles késsel körülbelül 1 cm szélességben bevagdossuk a fent maradt tésztát. Ennek a résznek minimum 3-4 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.
A töltelékes részt átforgatjuk a bevagdalt részre úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek. A kalács két végét összeillesztjük.
Ha mindegyikkel kész vagyunk sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymástól kicsit távolabb és még hagyjuk 25-30 percet kelni.
Felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt megütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: bármilyen más töltelékkel készíthetjük, túró, lekvár, diós, mákos, hiszen mindenhogy nagyon finom.