A Marchpane egy korai változata annak, amit marcipánnak hívunk. Mindkettő őrölt mandulából, cukorból és vízből (általában rózsavízből) készül. A különbség abban van, hogy hogyan használják őket. Manapság hajlamosak vagyunk a marcipánt csak dekorációnak vagy burkolásához használni. A Tudor időkben a marchpane önmagában is étel volt, és gyakran igényesen díszítették, és a lakomaasztal központi elemeként szolgált.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre a tésztához:
40 dkg őrölt mandula, 20 dkg kristálycukor,
1,5 dl sima víz és bármilyen likőr keveréke, amelyben az arány 1 dl víz és 0,5 dl likőr ezt nevezték rózsavíznek
Hozzávalók a dekorációhoz:
1 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor, 1 teáskanál likőr
Elkészítése:
Egy tálban alaposan összekeverjük az őrölt mandulát és a kristálycukrot.
Hozzáadjuk a rózsavizet és addig dolgozzuk, amíg sima massza nem lesz. A rózsavíz mennyisége a mandulától függően változhat, de a cél, hogy olyan tésztát kapjunk, amely nem ragadós, ezért inkább kis adagokban érdemes hozzáadni.
Ha elkészült egy sütőpapírra rátesszük a masszát és kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságúra. Bármilyen kör alakú formával tetszőleges méretű kört szaggatunk ki, ez a hagyományos forma, de készíthetünk bármilyen formát, amely tetszetős.
A leeső tészta részeket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és ebből dekorációkat készíthetünk, mint például szíveket, leveleket. Ha elkészültünk minden formával akkor előmelegített 150 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük, addig amíg el nem kezdi a barnulást a tészta. Ha kisültek tálcára helyezzük és kihűtjük.
A máz elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd már mikor elég masszív a hab, ki adagokban hozzáadjuk a kristálycukrot és végül a likőrt. Az elkészült stabil habot habzsákba töltjük és tetszőlegesen díszítjük a tésztákat. Hagyjuk őket szobahőmérsékleten megszáradni és száradás után kínáljuk.
Megjegyzés: nagyon finom, igazi marcipán ízű édesség, érdemes legalább egyszer kipróbálni.