Elkészítési idő: 3-3,5 óra
Hozzávalók az 1kg-os kenyér tésztához:
55 dkg BL55 liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 2,5 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál kristálycukor, 1 teáskanál só
Hozzávalók a mázhoz:
60 ml langyos víz, 1 teáskanál étolaj, 6,5 dkg rizsliszt, 1 mokkáskanál kristálycukor, 3 gramm friss élesztő, ízlés szerint só (elhagyható)
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a sót. A langyos vizet egy kis edénybe mérjük és belemorzsoljuk az élesztőt, majd megszórjuk a kristálycukorral, 10 percet állni hagyjuk. Ha letelt az idő hozzáöntjük, alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk, majd lefedjük és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt enyhén lisztezett felületre borítjuk és az ujjbegyünkkel kilapítgatjuk és vekni alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk és újra megkelesztjük 40 perc alatt. A kelés félidejében, azaz 20 perc múlva elkészítjük a mázat, méghozzá minden hozzávalót alaposan összedolgozunk, csomómentesre. A mázat is letakarjuk és 20 percet pihentetjük. 20 perc után egy szilikon kenőecset segítségével lekenjük a kenyér tetejét, nem kell túl vastagon de azért ne is sajnáljuk. 10 percet lekenve újra pihentetjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt készre, aranybarnára sütjük. A teteje csodálatosan berepedezik, igazi tigris mintát fogunk kapni.