Mézeskalács házikó

Elkészítési idő: 2-3 óra

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 20 dkg margarin, 6 evőkanál méz, 2 db tojás, 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítése: 

Egy lábasban a vajat, a mézet melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és folyamatosan kevergetjük, vigyázva, hogy ne melegítsük túl, tehát ha látjuk, hogy már egyneművé válik, akkor elzárjuk alatta a lángot. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük és hozzáöntjük a folyékony masszát. Nagyon alaposan összegyúrjuk és 1 órára hűtőbe helyezzük pihenni.

A házikó megépítéséhez előre kell dolgoznunk, bár az internetről sokféle mézeskalács házikó sablon letölthető de mi magunk is tervezhetünk házikó sablont, sőt házikó alakú kiszúró formákat tudunk is vásárolni. A lényeg, hogy a tetőhöz 2 db egyforma tésztát, az oldalához 2 db egyforma tésztát, az ház elejéhez 2 db egyforma tésztát szükséges sütnünk. Továbbá szükséges még kémény, ajtó, az ablakok kiszúrása és egy talp, amire építjük a házikót de a képeken ezt mind láthatjuk.

1 óra pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, körülbelül 3-4 mm vastagságúra.

A már előre elkészített sablonokat a kinyújtott tésztára tesszük és egy éles késsel vagy pengével a formák mentén kivágjuk a tésztából a mintákat.

Ha készen vagyunk a sütőpapírt óvatosan áttesszük a tepsire és 175 fokos előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük őket. Az összeállításához megvárjuk, amíg a kalácsok teljesen kihűlnek.

Az elemeket összeragaszthatjuk karamellizált cukorral, ami úgy készül, hogy 5 evőkanál cukrot egy lábasban olvadás pontig forraljuk, azaz karamellizáljuk. Ezzel nagyon óvatosan bánjunk, hiszen éget és gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar megszilárdul, de ez a legbiztosabb ragasztó és nagyon tartós.

Másik lehetőség, hogy ragaszthatjuk írókával is, aminek szintén megosztjuk receptjét picit lejjebb, ebben az esetben 3-4 percig is eltarthat a megkötése, tehát ez időigényesebb ragasztás de talán nincs olyan "veszélyes" mint a karamellizált cukor, hiszen az nem forró. 

A házikó építését az eleje és oldala összeragasztásával kezdjük, majd a végén a tetővel zárjuk. A felépített házikót pedig az alapra ragasztjuk. 

A képen látható házikó méretei:

Az oldalai (2 x) 15 cm széles, 8 cm magas, a tető (2 x) 12 cm széles, 12 cm magas, az eleje és hátulja (2 x) 14 cm széles, 14 cm magas, az alap lehet tetszőleges méretű és alakú 

Az íróka hozzávalói:

2 db tojásfehérje, 40 dkg átszitált porcukor

1 csipet só, 3-4 csepp citromlé, 2 evőkanál kukorica keményítő

Az íróka elkészítése:

A tojásfehérjét egy tálba öntjük és addig verjük robotgéppel, amíg jó kemény habot nem kapunk. A porcukrot, a keményítőt és a csipet sót összekeverjük és kisebb adagokban hozzáadjuk miközben folyamatosan verjük. Akkor jó már a máz, ha már tejföl állagú. A végén hozzácsepegtetjük a citromlevet és óvatosan mégegyszer átforgatjuk vele.

A terülő máz elkészítése: 

Az írókából veszünk el 5 evőkanálnyit és vizet adagolunk hozzá apránként. Körülbelül 5 teáskanálnyit adunk hozzá, közben ellenőrizzük a teáskanál segítségével, hogy a máz már folyósabb-e, illetve terülő-e. 

Tipp: ahogyan a képeken is látjuk, először érdemes az írókával és a terülő mázzal kidíszítenünk az elemeket, hagyni őket megszáradni és utána összeragasztani. De ki hogyan szereti, ragasztás után is díszíthetjük csak úgy picit nehezebb. A díszítés teljesen szabadon választható motívumokkal, csak a képzelet szab határt. 

Tipp: ha valaki színes írókát és mázat szeretne nyugodtan keverhet bele bármilyen tetszőleges színű ételfestéket, de ajánlatos gél állagú ételfestéket használni.

Tipp: az elkészült házikóba tehetünk ledes mécsest, így gyönyörűen kivilágítja a házikó belsejét de semmiképp ne használjunk igazi lángot, mert egyrészt tűzveszélyes és megolvaszthatja a karamellizált cukrot, ami miatt széteshet a házikó.

Szerpentin fánk

Elkészítési idő: 1 óra  Hozzávalók 45-50 darab fánkhoz: 35 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 0,7 dl tej, 3 evőkanál rum, csipet s...