Elkészítési idő: 4-5 óra
Hozzávalók 4 személyre:
1 db részeire bontott konyhakész tyúk, 3 db kisebb sárgarépa, 3 db petrezselyem gyökér, 1 kisebb fej vöröshagyma, só ízlés szerint, 7-8 szem egész feketebors, 3 db kisebb burgonya, körülbelül 5 liter hideg víz, 5-6 szem egész kömény, továbbá 30 dkg csigatészta, 2 evőkanál étolaj a tészta főzőlevébe és hideg víz, 1 teáskanál só
Elkészítése:
A konyhakészre elkészített tyúkot körülbelül 5 liter hideg vízbe, illetve amennyi jól ellepi feltesszük főni, majd amikor már felforrt és elkezd habzani, akkor a habját leszedegtjük egy szűrő segítségével, hogy szép tiszta levet kapjunk a végén.
A megtisztított, félbevágott sárgarépákat, az 1 fej vöröshagymát egészben, a fűszereket (az egész feketeborsot, az egész köményt) teatojásba tesszük és ezt is hozzádjuk, majd még ízlés szerint megsózzuk. Innentől már tartalékon, lassú tűzön főzzük tovább, amelyen éppen csak gyöngyödzik a leves, ugyanis nagyon fontos, hogy lassú tűzön főzzük, hogy ne legyen zavaros, a jó tyúkhúsleves titka az, hogy legalább 4-5 órát is hagyjuk lassan főni, úgymond piszegni.
Amikor már úgy látjuk 30-40 perc múlva, hogy megfő, akkor hozzáadjuk a félbevágott burgonyákat is, majd amikor már a burgonya is megfőtt elzárjuk alatta a lángot. Picit hagyjuk állni, majd egy nagyobb szűrő segítségével leszűrjük a levét egy másik lábasba, ilyenkor láthatjuk, hogy milyen gyönyörű aranyszíne lett.
Egy másik lábasban hideg vizet kezdünk forralni az étolajjal és a sóval, ugyanis fontos, hogy a tésztát mindig külön főzzük ki, ne a leves levében. Vigyáznunk kell, hogy a tészta ne főjjön szét. Ha már úgy látjuk, illetve kóstolás után, hogy megfőtt, leöntjük róla a főzőlevet és egy külön tálba tálaljuk a leves mellé, meglocsoljuk leszűrt leves levével, hogy ne álljon össze.
Megjegyzés: ha esetleg még ki nem tojt tojás van a tyúkban azt is belefőzhetjük a levesbe, de azt a végén tesszük bele úgy 10 percre, nehogy kőkeményre főzzük.