Nosztalgia krémes

Elkészítési idő: 6 óra 

Hozzávalók 6-8 személyre a nosztalgia krémes süteményhez:

80 dkg leveles vajas tészta, 8 dl tej, 5 db tojás, 20 dkg cukor, 14 dkg liszt, 2 csomag vaníliáscukor, 8 dl habtejszín alap 

Hozzávalók 4 db (80 dkg) vajas leveles tésztához:

50 dkg liszt, 1,5 dl natúr joghurt, 1 db egész tojás es 1 db tojássárgája 1 dl langyos víz, 2 evőkanál 10%-os ecet, 1 kávéskanál só

Hozzávalók a kenéshez:

30 dkg vaj, 5 evőkanál liszt, ezt gyors mozdulatokkal jól kikeverjük és felhasználásig hűtőbe helyezünk.

A vajas leveles tészta elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és nagyon alapos, hosszasabb dagasztással szép hólyagos tésztát készítünk. Ha elkészült frissen tartó fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő elővesszük és lisztezett deszkán körülbelül 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Most kezdjük az első vajjal való kenést és hajtogatást úgy, hogy megkenjük a tésztát először a bal oldalról indulva körülbelül a 3/4 részéig, majd jobbról behatjuk a feléig, erre ráhajtjuk a másik felét. Így kaptunk egy hosszúkás tészta csíkot, amit felülről indulva megkenünk, szintén úgy körülbelül a 3/4 részéig és alulról hajtjuk be, majd ráhajtjuk a tésztára felülről is. Így kaptunk egy négyzet alakú tésztát, amit újra frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe helyezünk legalább 30 percre. Ezt a műveletet 3x megismételjük és 30 percet pihentetjük minden hajtogatás után.

Elkészítése, összeállítása:

6 dl tejet egy lábasban felforraljuk, az egész tojásokat a cukorral és a liszttel, a maradék tejjel jól kikeverjük hozzáöntjük a forró tejhez és folyamatos keveréssel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ha kihűlt akkor beleöntjük a habtejszín alapot még folyékony állapotban és robotgéppel stabil krémmé dolgozzuk.

A vajas leveles tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik részt egyforma 1-2 mm, körülbelül 35x40 cm-es vékony lappá nyújtjuk ki, sütőpapírra helyezzük és egy tepsi hátoldalán megsütjük 5-6 perc alatt, 180 fokon.

Ha sülés közben felfújodik a tészta, akkor még melegen megnyomkodjuk óvatosan, hogy szép sima legyen, de vigyázzunk el ne törjük. 

A krémet három egyenlő részre osztjuk, majd az első lapot egy tálcára helyezzük és ráhalmozzuk az első adag krémet, erre ráhelyezzük a következő lapot, kicsit finoman megnyomkodjuk újra jön a második adag krém, krém aztán megint a tésztalap fedi, majd újra krém és végül lefedjük a negyedik, azaz az utolsó tészta lappal, ezt is óvatosan megnyomkodjuk, majd hűtőbe helyezzük 2-3 órára. Ha szépen bepuhult, felkockázzuk és porcukorral meghintve tálaljuk. 

Macaron

Elkészítési idő 2 óra  Hozzávalók 20-24 db macaron héjhoz: 8 dkg tojásfehérje, 7,5 dkg kristálycukor, 9,5 dkg darált mandula, 8,5 dkg porcuk...