![]() |
Hozzávalók 20 darab fánkhoz:
50 dkg BL55 liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 10 dkg olvasztott margarin vagy vaj, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 3 evőkanál rum továbbá 5 dl olaj a sütéshez
Hozzávalók a tetejére:
10 dkg fehércsokoládé, 10 dkg étcsokoládé, 4 evőkanál étolaj, ízlés és tetszés szerinti díszítőcukor
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, alaposan felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy kelesztőtálba, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a rumot, az olvasztott margarint és végül a felfuttatott élesztőt.
Jó alaposan kidagasztjuk a tésztát, ne sajnáljuk az időt, szinte szép hólyagos tésztát készítünk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük. Kelesztés után enyhén lisztezett felületre helyezzük és a kezünkkel óvatosan szétnyomkodjuk, szethúzzuk, semmiképp sem sodrófával, nehogy kinyomjuk belőle a levegőt. Egy tetszőleges méretű fánk szaggatóval kiszaggatjuk és letakarva még 15-20 percet pihentetjük. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk (160 fokra) és világos színűre sütjük mindkét oldalukat és teljesen kihűtjük.
A csokoládékat külön-külön edényben gőz fölött megolvasztjuk az olajjal és a kihűlt fánkokat belemártjuk, a felesleget lecsurgatjuk róluk és rácsra helyezzük őket. Ízlés szerint díszítjük cukorkákkal és csokoládé csíkokkal. Dermedésig hűtőbe helyezzük, majd ha megdermedt kínáljuk.
